Ars Longa - elämä lyhyt, taide pitkä
Galleristi ja taidekehystäjä Timo Teerikangas tietää, että taide on pitkäikäistä, joskus jopa pitkäikäisempää kuin kehykset tai elämä.
Ars Longan nimeen liittyy filosofia. Latinankielinen nimi kertoo taiteen pitkäikäisyydestä. Nimessä on metafora: taide pitkä, elämä lyhyt.
Teerikangas harjoitti ammattiaan yli 20 vuotta Helsingin keskustassa ja asuu siellä edelleen. Kun hänelle tarjoutui tilaisuus muuttaa yritys Itä-Helsinkiin Vartiokylään Itäväylän varrelle, hän ei empinyt, vaan uskoi mahdollisuuteen.
? Ars Longa sijaitsee perinteikkäässä Valkoisen Ristin -talossa, jonka yläkerrassa on tilava galleria ja alakerrassa ovat mainiot tilat taidekehystämölle. Itä-Helsingissä ei ole liiemmin gallerioita ja kehystämöitä, ei Sipoon suunnalla, eikä Vuosaaressakaan. Parkkipaikkojakin riittää, selvittää Teerikangas.
Ars Longa ei ole ihan tavallinen galleria-kehystämö. Teerikangas haluaa pitää kynnyksen matalana ja samalla tason korkeana.
? Haluan antaa mahdollisuuden debytoiville taiteilijoille saada teoksensa esille, koska kaikilla on oikeus tehdä ja nauttia taiteesta. Saman aikaisesti panostan nimekkäisiin taiteilijoihin ja laadukkaisiin teoksiin. Galleriassa on erilaisia tiloja, jonne sopii monenlainen taide sopuisasti, kertoo Teerikangas. Lue lisää
Kehysten päivitys
Lähes tulkoon jokaisen ihmisen kodissa on tauluja, joko perittyjä, saatuja tai itse hankittuja. Taulujen kirjo voi olla laidasta laitaan. Usein myös kehykset ovat oman aikansa lapsia. Kotoilua ja sisustamista harrastavat nyky-ihmiset ovat varsin tarkkoja mitä seinälleen laittavat. Jos perintötaulu ei istu sisustukseen, vaikka rakas olisikin, se voi jäädä varaston hyllylle.
- Aika tyypillinen tilanne. Onneksi kehyksiä voi vaihtaa. Esimerkiksi perinteisellä tyylillä maalattu taulu saa uuden ilmeen moderneilla kehyksillä ja uudella paspiksellä. Tai vastaavasti moderniin tauluun voi laittaa perinteiset kehykset.
Jos ihmisellä on paljon tauluja ja hän haluaa tehdä niistä kollaasin, mutta näyttää etteivät ne sovi tyylillisesti yhteen. Asia ei suinkaan välttämättä ole niin, monesta kehykset tarjoavat ratkaisun, jolloin ne saadaan istumaan sujuvasti samalle seinälle - vieläpä näyttämään hyvältä. Tai jos sekään ei auta, seinän voi maalta, niinkin on tehty, summaa Teerikangas, joka tekee myös kotikäyntejä. Hän asentaa galleriakiskoja, konsultoi taulujen asettelussa, ripustaa ja antaa muitakin vinkkejä taulujen suhteen.
Ai, kallistakö
- Jos joku sanoo, että kehystäminen on kallista. Se on kukkupuhetta. Jos ostat 50 euron paidan, jota et järin montaa kuukautta käytä, mutta kun hankit mieleisesi kehykset, iloa silmälle riittää pitkäksi aikaa. Kehyksien hintahaarukka on 50 - 500 euroa, havainnollistaa Teerikangas.
On sanomattakin selvää, että esteettiset nautinnot sulostuttavat ihmisen elämää, siitä kielii valtava sisustusbuumi. Suomalaiset satsaavat enemmän kuin koskaan aiemmin kotiensa viihtyvyyteen. Kotiin sijoitettujen eurojen määrä ja alkaa jo pärjätä eurooppalaisessa vertailussa.
- Seinät luovat puitteet sisustukselle. On oleellista myös mitä siellä roikkuu; maalauksia, julisteita, akvarelleja, valokuvia, grafiikkaa tai jotain muuta. Kaikki teokset ansaitsevat kehykset, jotka korostavat niitä ja luovat sisustukselle pisteen i:n päälle.
Kaunis tarina
Teerikangas kertoo tarinan viime jouluisesta ikoninäyttelystä. Eräs pariskunta soitti jo sulkemisajan jälkeen ja pyysi saada tulla käymään.
- Sanoin, että mikäpä siinä kun kerran olen vielä työpaikalla. Ajattelin, että vetäisenpä sohvan mustaksi maalatun seinän eteen, jossa slaavihenkiset ikonit komeilijat kullan sävyisinä. Sytytin lampukat ja kynttilät, laitoin pari juustopalaa ja hyvää punaviiniä sohvan eteen pienelle pöydälle.
Galleriassa oli hämärää ja taustalla soi klassinen musiikki, kuten tavallista. Pariskunta istui aikansa ja nautti omassa rauhassa ikoneista ja tunnelmasta. Mieleinen ikoni löytyi, mutta se haluttiin saada ehdottomasti jouluksi. Mutta, se ei ollut aivan mahdollista, sillä näyttely oli tarkoitus purkaa vasta loppiaisena.
- Tein kuitenkin kompromissin, koska tiesi, että ikoni oli heille varsin mieleinen. Sovittiin hakupäivä, mutta uudet ikonin omistajat eivät päässeetkään sitä hakemaan sovitusti, aistin pettymyksen. Tiesin missä parikunta asui, päätin ilahduttaa heitä jouluaattona viemällä ikonin heille kotiin. Liikutus ja ilo oli käsin kosketeltavissa, muistelee Teerikangas.